Wednesday 18 April 2012

LGBT filmas

Manās rokās ir nonācis pagājušā gada septembra-oktobra ZIZO numurs (LGBT žurnāls Beļgijā) ar interesantu tematisko filmu "dzelzceļa shēmu". Ja ne ar visām filmām, kas ir, tad ļoti daudzām notiekti, un, lai arī dažas no kategorijām ir mazliet jocīgas, apkopojums, manuprāt, ir ko vērts. Reku šeku dalos arī ar jums.

Žurnāls un arī attiecīgi raksts par šo ir flāmiski, bet mēģināšu ieskicēt, kas ir kas. Katra "dzelzceļa līnija" ir kāda filmu kategorija un filmas tajā sakārtotas hronoloģiski. Ir "platformas", kur satiekas vairākas līnijas, t.i., filma iekļaujas vairākās kategorijās. Kategoriju nosaukumi doti kreisajā apakšējā stūrī, un daļa, manuprāt, saprotami bez komentāriem, pārējie:
CODE - filmas, kurās ir "iekodētas" kaut kādas norādes uz homoseksualitāti, bet to tieši un reāli nevar ieraudzīt. Filmas, kas pašas ir mazliet skapī. Autori/režisori pārsvarā (vai vienmēr?) ir homoseksuāli.
CLAIM - filmas, kas nav īsti LGBT, bet tajās parādās pa kādai tematiskai epizodei, skatienam, flirtam, parādās kaut kas, ar ko skatītājs varētu savas sajūtas identificēt (īpaši laikos, kad pavisam īstu geju filmu vēl nebija)
NEW QUEER - mazo film-kompāniju mazbudžeta, bieži eksperimentālas filmas. Shēmā attēlotas kā turpinājums avangarda kategorijai.
CAMP - mazliet ironiskas un pārspīlētas filmas, kas apspēlē stereotipus un klišejas par LGBT. Radušās kā nosacīts pretstats Code filmām. (no iekodētiem simboliem uz pārspīlētu stereotipu izrādīšanu)
HOLLYQUEER - Holivudas (liel)filmas par un ap LGBT. Vairak domātas nevis LGBT publikai, bet plašai auditorijai par to. (Brokeback Mountain kā spilgts piemērs)
GAY KICKING - ja pareizi saprotu, vairāk anti-gay filmas. Holivudas pirmie mēģinājumi šajā tēmā.

Skenēšanas un kopā likšanas rezultātā dažas krāsas vidu mainās un dažas varbūt izskatās gandrīz identiskas, bet tas jau nav pats būtiskākais. Ņemiet par labu. (ja atver bildes saiti jaunā tab'ā, var iegūt salasāmu bildes izmēru; vēl lielāku izmēru var lejupielādēt šeit) :)

1 comment:

  1. vērtīgs ieraksts, īpaši filmu aizrautīgajiem izzinātājiem, paldies!

    ReplyDelete